VITAPOL® szuszpenzió itatásának tapasztalatai borjúnevelésben

A VITAPOL® szuszpenzió felhasználásának tapasztalatai egy a Törökszentmiklósi Mg. Zrt. itatásos borjúnevelést alkalmazó, tejtermelő telepen. A tejtermelő telep vezetése, olyan terméket keresett, amely természetes módon javítja az itatásos borjúnevelés eredményeit. A borjak etetési technológiájába könnyen, többletmunka nélkül beilleszthető, adagolása egyszerű legyen.

A HACCP rendszerbe könnyen beilleszthető legyen, ne tartalmazzon élelmezésegészségügyi-várakozási időt tartalmazó alapanyagot.
A VITAPOL® szuszpenzió itatását a tejitatásos időszakban tapasztalható borjúkori megbetegedések megelőzése és egyéb borjúkori problémák csökkentése érdekében került sor.
A VITAPOL® szuszpenziót a borjak 150 g/nap adagban kapták, a legyengült gyógykezelés alatt álló borjak 300g/nap dózisban kapták a VITAPOL® szuszpenziót.

A 60 napos borjúnevelési időszak, második, kritikus szakaszában, az 5-30 napig terjedő élet szakaszban kapták a borjak a napi 150 g/ nap VITAPOL® szuszpenziót.

A születést követő első 5 nap meghatározó, az élettanilag szükséges immunglobulin tartalmú, föccstej felvétele nélkülözhetetlen a továbbiegészséges fejlődés érdekében.
Az 5 napot követően a borjak egyedi elhelyezésre kerülnek, kiszakadnak a tejfelvétel „ad libitum” módjából, ez a borjúnevelés legkritikusabb időszaka. A tapasztalatok szerint a legtöbb borjúkori probléma ebben a szakaszban jelentkezik. Ezért ebben az időszakban kezdtük el a VITAPOL® szuszpenzió adagolását. A borjak itatása naponta kétszer „előteji elegytejjel” történt, aminek változó beltartalma nem kedvez a borjak emésztésének, emellett a napi kétszeri etetés során az étvágyváltozások is befolyásolták a borjak egészségi állapotának alakulását.

Általános nagyüzemi borjúnevelési problémák tejitatásos borjúnevelésben és a VITAPOL® szuszpenzió alkalmazásának hatásai.

Eredmények, következtetések:

1. A VITAPOL® szuszpenzió felhasználási tapasztalatait követően megállapítható, hogy kiválóan alkalmas megelőzésre, alkalmazásával a borjúkori egészségügyi problémák jelentős része kivédhető.

2. A VITAPOL® szuszpenzió használata jól beilleszthető a technológiába, 37-38 °C-os tejben jól oldódik, nincs kiülepedés, a borjak könnyen elfogadják a szürkés színű tejet.

3. Kiválóan alkalmazható kezelések kiegészítésére, emésztési gondokkal küzdő borjaknál, általános immunerősítő hatása miatt javul a borjak általános vitalitása javul, választási problémák (tejfelvétel, bágyadtság, emésztési zavarok) jelentősen csökkennek.

Azon a tenyésztőknek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a borjúnevelés színvonalára, felismerik, hogy a borjúnevelés során jelentkező problémák megelőzésének és hatékony, természetes kezelésének fontosságát ajánlom a VITAPOL® szuszpenzió alkalmazását. Amennyiben a fenti kísérlettel vagy termékeinkkel kapcsolatban bővebb információkra van szüksége, forduljon bizalommal szaktanácsadóinkhoz és tekintse meg honlapukat (www.organit.hu).